6.5.2021

Dlaczego mięso wieprzowe?

Wartości odżywcze wieprzowiny.Nieprzetworzona wieprzowina jest świetnym źródłem ważnych dla naszego organizmu substancji odżywczych. Dostarcza nam przede wszystkim pełnowartościowego białka, bardzo dobrze przyswajalnego i zawierającego pełen zestaw aminokwasów - zarówno tych endogennych, jak i egzogennych. Ponadto jest bogata w żelazo, które jest kluczowym mikroskładnikiem transportującym tlen z płuc do wszystkich tkanek naszego ciała. Żelazo zawarte w produktach odzwierzęcych, czyli żelazo hemowe, jest znacznie lepiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, które znajdziemy w produktach roślinnych. Obecna w mięsie wieprzowym witamina B1 wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego, a witaminy B6 i B12 regulują produkcję czerwonych krwinek. Jak często jeść wieprzowinę?Dobrej jakości nieprzetworzone mięso wieprzowe, pochodzące z hodowli ekologicznych bez obaw może zagościć w naszej diecie 1-2 razy w tygodniu (łączna porcja 350-500 g na tydzień). Jego skład odżywczy jest znacznie korzystniejszy w porównaniu z artykułami przetworzonymi. Dodatkowo warto wybierać chude fragmenty wieprzowe, zawierające zdecydowanie mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Również przyrządzając mięso wieprzowe w odpowiedni sposób, możemy zmniejszyć ilość tłuszczów w spożywanych posiłkach. Dobrym pomysłem jest pieczenie, gotowanie lub duszenie mięsa z dodatkiem przypraw, ziół i ekologicznych warzyw. Chudą wieprzowinę można alternatywnie zastąpić innymi rodzajami mięsa czerwonego, a także mięsem białym, na przykład drobiowym lub cielęcym. Wybieraj wieprzowinę ekologiczną.Od 2000 roku obserwuje się wzrost zainteresowania wieprzowiną ekologiczną. Cechą charakterystyczną mięsa ekologicznego jest jego wysoka jakość, wynikająca z różnic w hodowli zwierząt - zmienności gatunkowej, zróżnicowania pasz i sposobów prowadzenia uboju. Mięso z chowu ekologicznego ma mniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i większą nienasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu z mięsem z chowu konwencjonalnego. Ekologiczne produkty mięsne wysokiej jakości znajdziemy w dobrych sklepach mięsnych i ze zdrową żywnością, a także zaopatrując się bezpośrednio w gospodarstwach ekologicznych.

Aktualności

Naszym celem jest dotarcie do uczestników łańcucha transportu międzymiastowego, w szczególności do ludzi podróżujących w celach wypoczynkowych, co tygodniowych dojazdów do pracy, szkoły, rodziny. Jest to szeroka część dorosłego społeczeństwa przemieszczająca się transportem publicznym. Konsumenci poszukują produktów wysokiej jakości, często certyfikowanych. Reprezentują styl życia skupiający się na zdrowiu i sprawności psychofizycznej i dbałość o środowisko, który nie narusza równowagi ekosystemowej i społecznej sprawiedliwości. Projekt ma na celu bezpośrednie dotarcie z informacjami do 18 000 pasażerów, zwiększenie wiedzy konsumentów na temat walorów odżywczych polskiej wieprzowiny oraz jej systemów jakości. Celem projektu jest również zachęcanie do częstego spożywania polskiej wieprzowiny, obalenie wielu mitów związanych z mięsem wieprzowym oraz krzewienie patriotyzmu konsumenckiego. Ponad to zwiększenie wiedzy konsumentów na temat walorów odżywczych i prozdrowotnych polskiej wieprzowiny i jej przetworów w zrównoważonej diecie i zwiększenie zainteresowania polskimi przetworami wieprzowymi. Zostaną przeprowadzone również pomiary w zakresie: • zadowolenia pasażerów z kampanii• wiedzy pasażerów• zainteresowania produktami wieprzowymi.
Polacy cenią świeżą, zdrową, naturalną, pochodzącą z pewnego źródła żywność.
34% Polaków zwraca uwagę na żywność oznaczoną certyfikatem. Przestają być obojętne takie aspekty jak: sposób uprawy roślin, chowu, żywienia i uboju zwierząt itp.

Polska wieprzowina najlepiej smakuje w podróży

Życzymy smacznego i przyjemnej podróży!

Wieprzowinę Polską w Podróży Przekąskę, możesz skosztować w autokarach firmy "MIŚ" na linii Podkarpacie - Warszawa, a także w ofercie firmy TravelPL na linii Podkarpacie - Śląsk.

Wieprzowina Polska - w Podróży Przekąska objęta jest
Systemem Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP (Quality Assurance for Food Products)

  • obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego
    w ramach koncepcji „ od pola do stołu”;
  • buduje wiarygodność uczestników łańcucha żywnościowego
    w oczach konsumenta;
  • jest otwarty na nowych partnerów – każdy, kto spełni określone
    normy, może do niego przystąpić;
  • jest certyfikowany przez niezależne jednostki certyfikujące akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji;
  • normalizuje całą drogę, jaką żywność przebywa
    od rolnika aż do konsumenta;
  • obejmuje procedury gwarantujące bezpieczeństwo oraz wyższą jakość żywności ze znakiem QAFP.

Kontakt